Alergie na lepek

pseniceLepek (gluten) je bílkovina, obsažená v zrnech pšenice, žita, ječmene a ovsa. Díky tomu je lepek součástí mnoha oblíbených potravin – obsahuje ho mouka, těstoviny i pečivo. Lepek je ovšem i významný alergen, který může způsobit reakci imunitního systému, potravinovou alergii. Zažívací systém pacienta není schopen lepek trávit a alergik proto musí dodržovat bezlepkovou dietu

PŘÍZNAKY

Mezi příznaky potravinové alergie na lepek patří průjem, zvracení, vyrážka na kůži, křeče, nadýmání atd. Potíže se objevují hned  po požití potraviny, maximálně do několika hodin. To je taky zásadní rozdíl mezi potravinovou alergií na lepek a tzv. celiakií. K odstranění potíží s alergií na lepek je jeho vyloučení ze stravy. Někteří alergici ovšem mohou malé množství lepku ve stravě tolerovat.

PŘÍČINY

Příčiny vzniku alergie na lepek nejsou zcela objasněny. Jako u jiných druhů alergie zde hraje velkou roli dědičnost. Někteří lékaři usuzují, že rozmach alergie mohlo vyvolat masivní používání výrobků z tvrdé pšenice na našem jídelníčku.

ALERGIE NA LEPEK VYŽADUJE SPECIÁLNÍ DIETU

Bezlepková dieta spočívá v naprostém vyloučení lepku ze stravy. Vhodnými potravinami, které mohou obiloviny nahradit, jsou kukuřice, proso, brambory nebo pohanka. U pacientů je třeba vysledovat, zda nejsou alergičtí na další potraviny, například sóju, která má jinak v bezlepkové dietě své místo. Ojediněle může vzniknout i alergie na brambory. Alergie na lepek časem nevymizí, dietní opatření je třeba dodržovat celoživotně.

CELIAKIE

Celiakie je vážné onemocnění trávicího traktu. Nejde o alergické onemocnění, od prosté potravinové alergie se zásadně liší. Nemocní celiakií a alergici mají společné pouze to, že nesnášejí lepek a musejí dodržovat bezlepkovou dietu. Celiakie se neprojeví hned po konzumaci lepku, první příznaky nesnášenlivosti propuknou po třech až šesti měsících. Během této doby může dítě potraviny s lepkem konzumovat, aniž pociťuje nějaké potíže.

Celiakie je nebezpečnější než potravinová alergie na lepek, protože při ní dochází k chronickému zánětu tenkého střeva a vymizení slizničních klků. Tenké střevo přestává normálně fungovat, dochází k poruchám trávení složených cukrů a nedostatečnému vstřebávání bílkovin, tuků, některých vitamínů a železa.

Comments are closed.