Strava diabetiků

diabeticka-prochazkaHlavní zásadou diabetické diety je vhodně vyvážit příjem cukru, pohyb a dávky inzulínu. Cukrovkář by měl jíst denně asi 6 menších porcí. Stravování musí být rovnoměrné a vyvážené.


Hlavní zásadou diabetické diety je vhodně vyvážit příjem cukru, pohyb a dávky inzulínu. Cukrovkář by měl jíst denně asi 6 menších porcí. Stravování musí být rovnoměrné a vyvážené.

Pro diabetiky vaříme libové maso

Masitých pokrmů se určitě nemusíme vzdávat, stačí jen vybírat, co je vhodné a nevhodné. Zcela bezproblémová jsou libová masa a netučné uzeniny. Jelikož smažením náš organismus zatížíme velkým množstvím nezdravých tuků, soustředíme se na jiné způsoby úpravy.

Jogurty obsahují přiliš velké množství cukrů

Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy jogurty, sýry s obsahem 20 – 30% tuků v sušině, vynecháme jogurty a další výrobky obsahující velké množství cukrů či aspartam, který je i v běžné stravě nevhodný.

Olej používáme slunečnicový nebo nejvhodnější kvalitní olivový olej. Snížíme spotřebu másla.

Pečivo zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.

Pro své malé procento sacharidů je zelenina velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství

Comments are closed.